Skip to content

Het opvoeden van een pup kan niet vroeg genoeg beginnen. Een goede fokker legt de basis en als de pup bij zijn nieuwe eigenaar komt, neemt deze de opvoeding over. Een goede opvoeding is belangrijk, want je hond moet zich in onze dichtbevolkte samenleving goed staande kunnen houden.

Over opvoeden en omgaan van Bull Terriers zijn de meningen verdeeld. Moet de eigenaar zich autoritair opstellen of juist meegaand, hoe moet je belonen en wat is het best? Wij draaien het liever om, een hond moet zich zo gedragen dat de eigenaar de situatie onder controle heeft. Dat wil zeggen, dat zowel de hond als de omgeving veilig zijn.

Wat is het toch heerlijk om samen met je loslopende viervoeter te wandelen door moeder natuur Echter in veel dorpen en steden door heel Nederland gelden regels en is er een aanlijnplicht. Deze aanlijnplicht betekent niets meer of minder dan dat je de hond aangelijnd dient te houden en dat de hond alleen los mag op de daarvoor aangewezen stukken. Deze aangewezen stukken zijn dan vaak aangeduid met een bordje waarop staat “losloopgebied”. Aangezien de gemeentes niet bij elk stukje gras borden kunnen plaatsen dat het verboden is je hond daar los te laten, kun je er dus beter van uit gaan dat de hond daar aangelijnd moet zijn.

REDENEN VAN DE AANLIJNPLICHT ZIJN ONDER ANDERE:

  • om te voorkomen dat de hond zomaar de straat over rent
  • om te voorkomen dat de hond gaat jagen
  • om te voorkomen dat de hond zomaar op andere mensen afstuift
  • Een hond heeft zo minder kans om in gevecht te gaan met andere hond

Aangezien het erg lastig te controleren is welke honden goed en welke niet goed luisteren geldt de regel dan ook voor iedere hond.

Uiteraard willen wij als hondenliefhebbers dat ons “kroost” eens heerlijk los kan rennen, uitdraven en ravotten, zodat ze daarna lekker in hun mand kunnen slapen en dagdromen. Gelukkig kan dat ook, want er zijn in Nederland prachtige stukken natuur waar je kilometers met je trouwe viervoeter kunt banjeren. Naast alle regels die met borden aangegeven staan, is het vanzelfsprekend dat we rekening houden met elkaar. Er zijn dan ook een soort van ongeschreven regels. We willen tenslotte allemaal het beste voor onze hond! Mocht je dan ook iemand tegenkomen die zijn hond aangelijnd heeft, roep je hond terug en lijn hem even aan. Mensen hebben hun hond vaak om een goede reden aan de lijn. Het kan gaan om een loopse teef, een hond in training of een hond die al erg bejaard is en niet op jong gespuis zit te wachten. Of misschien wel een jonge hond die nog niet zo goed luistert, en het loslopen nog moet leren. Er zijn ook honden die agressief zijn naar andere honden. Voor je het weet ontstaat er een vechtpartij, met mogelijk schade, waar niemand op zit te wachten. Dit geldt ook voor het losloopgebied! Mensen die met hun aangelijnde hond in het bos lopen waar een aanlijnplicht geldt, doen dat om niet geconfronteerd te worden met loslopende honden. Er lopen ook mensen zonder hond die niet gediend zijn van loslopende honden. Je kunt van alles om een bocht tegenkomen en dan ben je te laat met je hond aanlijnen. Laat dus niet in een aanlijngedeelte je hond illegaal los lopen.

Ga je lekker wandelen met je trouwe viervoeter, wees je dan bewust of je hond aangelijnd of los mag wandelen, en houd je aan de regels.