Skip to content

SOCIALISATIE

De basis voor een goede opvoeding is socialisatie, het aanleren van sociale vaardigheden. Je hond moet dit al op jonge leeftijd leren. Tot zo’n zeven weken moet een pups bij zijn moeder en nestgenoten blijven. In deze tijd leert je pup voornamelijk hoe hij zich als hond moet gedragen. Daarna kan hij naar zijn nieuwe gezin en leert hij ook hoe hij zich moet gedragen tussen volwassenen, kinderen en andere huisdieren.
Stel je pup tijdens deze periode bloot aan gewone dagelijkse gebeurtenissen zoals autorijden, stofzuigen of een bezoekje aan de lagere school, de markt of het winkelcentrum. Doe dit wel met beleid: teveel of verkeerde prikkels of een traumatische ervaring in deze periode kan de rest van zijn hondenleven blijvend beïnvloeden.

De totale socialisatieperiode duurt tot je hond ongeveer vier maanden oud is. Alle tijd en aandacht die je in deze periode aan hem besteedt, verdien je daarna dubbel en dwars terug. Gemiste kansen tijdens deze periode kun je later niet meer inhalen

STRAFFEN, NEGEREN EN BELONEN

Bij het opvoeden van je Bull Terrier is het belangrijk dat je goed gedrag beloont en je ongewenst gedrag negeert of ombuigt. Geef je Bull terrier geen fysieke straf bij ongewenst gedrag. Het is belangrijk dat je consequent bent in het negeren of ombuigen; anders wordt je Bull terrier onzeker. Geef je een commando, zorg er dan voor dat hij deze altijd opvolgt. Zo bevestig je je autoriteit als baas.

LEREN ALLEEN TE ZIJN

Hoe lief je Bull terrier ook is, je Bull terrier moet leren dat er niet altijd iemand thuis is om op hem te passen. Begin daarmee zo vroeg mogelijk. Laat een pup de eerste weken rustig aan zijn nieuwe thuis wennen. Start daarna met een korte periode waarin je de pup alleen laat, bijvoorbeeld een minuut. Bouw de tijd dan langzaam op. Gaat het mis, verkort de tijd dat je Bull terrier alleen is dan weer. Sommige pups vinden het moeilijk om alleen te zijn; probeer het alleen zijn dan ook niet te overhaasten. Als je je Bull terrier nu goed aanleert om alleen te zijn, heb je daar later veel plezier van.

VERMIJD HINDERLIJK BLAFFEN EN JANKEN

Ook als je Bull Terrier geleerd heeft om elke dag een bepaalde periode allen te zijn, kan hij dingen gaan vernielen of hinderlijk blaffen en janken. Het kan komen door verveling, maar ook andere oorzaken hebben. Zorg in ieder geval voor voldoende afleiding. Geef je Bull terrier speelgoed, een favoriet bot of laat de radio aanstaan. Leer hem van jongs af aan op verschillende plaatsen alleen te zijn. Compenseer de tijd dat je hond alleen is door hem veel aandacht en beweging te geven als je wel thuis bent.

EEN VEILIGE, EIGEN PLEK

Een bench is een echte aanrader als je een Bull terrier hebt. Een bench is een overdekte mand met een deurtje er in. Ze zijn er in alle soorten en maten. Voor veel Bull terriers is de bench een veilige plek in huis. Heeft je Bull terrier jouw kleden, meubels en de bedrading ontdekt, dan kan de bench een uitkomst zijn. Naast een bench heeft je Bull terrier ook een eigen ligplaats nodig, bijvoorbeeld een mand, kussen of kleed. Pups wennen snel aan een aangewezen ligplaats, oudere Bull terriers kiezen zo’n plaats graag zelf uit. De ligplaats moet in ieder geval rustig en ruim zijn. De Bull terrier kan schuimrubber en rieten manden kapot bijten; kies voor hardnekkige slopers liever een kunststof mand. Zorg ervoor dat kinderen de Bull terrier niet storen als hij in zijn mand ligt.

VERMIJD OVERLAST VOOR ANDEREN

Iedere Bull terrier eigenaar moet proberen om overlast te voorkomen. Een gehoorzaamheidscursus of andere training is een goede start. Toch gaat het wel eens fout. Verzeker daarom je Bull terrier mee in je Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Veroorzaakt jouw Bull terrier onverhoopt schade bij een derde, dan vergoedt de verzekering deze schade. Kijk wel goed welke calamiteiten onder welke omstandigheden zijn verzekerd en of dit geldt voor één hond of ook voor meerdere.

OP CURSUS MET JE HOND

Wij raden iedere nieuwe Bull terrier eigenaar ten zeerste aan om een puppycursus te volgen. Dit helpt je bij de opvoeding van je hond. Je leert in groepsverband het gedrag van je hond te corrigeren waar nodig. Voor een puppycursus kun je terecht bij een bij de Raad van Beheer aangesloten kynologenclub. Bij de kynologenclubs kun ook terecht voor vervolgopleidingen zoals Gehoorzame Hond

HULP BIJ DE OPVOEDING EN GEDRAG

Soms kun je wel wat hulp bij de opvoeding gebruiken. Ook hiervoor kun je terecht bij een kynologenclub maar ook kan je dit aangeven bij de B.T.R.N. Er worden clubdagen georganiseerd waarbij een ras deskundige van ons ras aanwezig kan zijn. Hij kan je bijvoorbeeld tips geven hoe je je Bull Terrier zelfstandiger kunt maken, zodat hij beter functioneert in zijn omgeving.

De BTRN heeft een gezondheidscommissie opgericht waarbinnen grote deskundigheid aanwezig is over ons ras. Aan deze commissie is inmiddels een gecertificeerde honden-gedragsdeskundige toegevoegd, die daarnaast al jaren als eigenaar en trainer in de bull terrier wereld actief is en het ras door en door kent. Op dit moment wordt met de commissie beleid ontwikkeld waarmee wij de beeldvorming en positieve gedragsbeïnvloeding naar een hoger plan willen brengen. Daarbij wordt gedacht aan een vorm van theorie- en praktijklessen die we meerdere malen per jaar zullen gaan organiseren. Ook denken we aan een bepaalde vorm van “helpdesk” , waar eigenaren met vragen over gedrag terecht kunnen.